fredag 26. januar 2018

Bokprat - vårsesongen 2018

Vi har allerede hatt årets første bokprat nå i januar, og februar-møtet nærmer seg. Som alltid er bokpratene første torsdag i måneden, og nå har vi fått noen flere deltagere. 10 - 11 faste deltagere.

Bokprat er en lettere form for lesesirkel, og i biblioteket er det plass til flere bokprater. Har du, eller din lesegruppe lyst på ny inspirasjon eller et sted å møtes? Ta kontakt med oss på biblioteket, vi kan sikkert hjelpe dere. 

I vår faste gruppe er programmet lagt for vårhalvåret, og denne gang er det "Margrets ønskeliste".

4. januar: Korset, av Sigrid Undset

"Korset" er tredje bind i trilogien om Kristin Lavransdatter, et verk Sigrid Undset fikk Nobelprisen i litteratur for i 1928.
Handlingen i trilogien er lagt til første halvdel av 1300-tallet, og "Korset" avslutter historien om Kristin og Erlend og deres konfliktfylte kjærlighetssamliv. Som gammel ser Kristin endelig sammenhengene mellom sitt jordiske liv og forholdet til Gud. Hun vandrer pilegrimsveien til Nidaros, der hun avslutter sin livsgjerning som nonne i et kloster.




1. februar: Vennskapets pris, av Kjell Askildsen

Askildsen gir som ingen andre språk til den indre uroen og det uforløste i møter mellom mennesker. I Vennskapets pris forfølger forfatteren sine motiver i en rekke nye variasjoner, noveller preget av fortetning, skarpe sansninger og stor klarhet.

Kjell Askildsen regnes som novellekunstens mester og som en av de største prosaforfattere i norsk etterkrigslitteratur.



1. mars: Flytande Bjørn, av Frode Grytten

Frode Grytten er i ferd med å seile opp som en av våre mest markante forfattere. Vestlendingen
skriver sine fortellinger på gnistrende nynorsk, men med klare dragninger mot amerikansk roadmovie-litteratur og med stadige referanser til både velkjente og mer obskure referanser fra filmer, pop og rock. Bruce Springsteen-fans vil
finne mye å glede seg over mellom linjene.




5. april: Markens grøde, av Knut Hamsun


Isak er verkets hovedperson, og skildringen av den ordfattige mannens opplevelse av arbeid, kjærlighet og alderdom er gjort med innlevelse og patos. Ved Isaks side står Inger, som han får to sønner med. Det tredje barnet, en datter, har hareskår som Inger selv, og hun dreper det ved fødselen. Da Inger vender tilbake til Sellanraa etter fengselsoppholdet i byen, blir konflikten mellom by og land tydelig.
Med sin samfunns- og sivilisasjonskritikk særlig rettet mot industrialisering, urbanisering og verdiforflatning, traff romanen en nerve i europeisk etterkrigstid. Hamsun fikk i 1920 nobelprisen for Markens grøde.


3. mai: Vær snill med dyrene, av Monica Isakstuen

En liten familie på tre er i oppløsning. De klarte det ikke. Karen klarte det ikke. Koret av stemmer melder seg, fra venninner til familieterapeuter, med ord som skal hjelpe: Delt bosted. Mekling. Fordeling. Tilknytning. Forutsigbar adferd. Transitt-fase. Barn er robuste skapninger. Karen lytter til dem, slik en moderne kvinne skal, samtidig som alt i henne gjør opprør. Nei, barnet er mitt. Det er jeg som er dets mor. Det finnes ingenting moderne ved meg.
Vær snill med dyrene er en rå, akutt og opprivende roman om å befinne seg i ruinene av et ekteskap sammen med den man bryr seg om aller mest - annenhver uke.
Monica Isakstuen ble tildelt Brageprisen for skjønnlitteratur 2016 for Vær snill med dyrene.

7. juni: Kilden, av Gabriel Scott

Kilden er en av våre store klassikere. Fiskeren Markus er en enkel, nydelig sjel som levde sitt liv på Brekkestø, hvor idyllisk natur er en viktig ramme rundt historien. Kontrasten til menneskene og miljøet rundt blir stor, for folk er ikke alltid like hyggelige med den enkle fiskeren.
Scott gir oss innblikk i de ulike personlighetene som lever i sjøen. Hva tenker for eksempel en torsk? Samtidig er boken både dramatisk og trist, så hele følelsesregisteret blir berørt. Boka egner seg godt til høytlesning i sommersola.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar