fredag 25. august 2017

Ny sesong med "bokprat" i biblioteket!

7. september - Vi starter høstens "bokprat" i biblioteket med å presentere en bok hver fra sommerens lesing. Vi ønsker å dele et bredere utvalg bøker med hverandre til inspirasjon og leselyst! Kanskje oppdage nye forfattere, titler og forfatterskap.

5.oktober - "Det synger i gresset" av Doris Lessing. 
Doris Lessing debuterte som romanforfatter med 'Det synger i gresset' i 1950. Boken var kontroversiell og regnes fortsatt blant hennes aller beste verker.
Omtale fra Den Norske BokdatabasenDette er historien om en hvit kvinne som fra et sorgløst, tomt byliv havner i et håpløst ekteskap med en farmer, en av de "fattige hvite" i det som nå er Zimbabwe. Hun går langsomt til grunne, og etterhvert hater hun livet på farmen og menneskene som omgir henne. Desillusjonert involverer hun seg med en av de fargede arbeiderne på farmen, og maktkampen som utspiller seg dem imellom, illustrerer de sterke motsetningene som har preget sørlige Afrika.
Doris Lessing. Bildet lånt fra BBC News.


2. november - "Jeg nekter" av Per Petterson

Pettersons niende bok, utkom i 2012. For denne ble han tildelt Bokhandlerprisen. 
To menn møtes tilfeldig en tidlig morgen på brua over til Ulvøya i Oslo. Tommy og Jim. De har ikke sett hverandre på femogtredve år, men en gang hadde de vært venner så langt tilbake de kunne huske. Et vennskap like naturlig som å puste. Men hva skjer hvis den ene plutselig får det for seg at et vennskap må fortjenes? Og i dag: Jim står og fisker på brua, og Tommy kommer kjørende i sin nye Mercedes. Er det ikke rart, sier han, at ting kan bli sånn, omvendt. Fortid møter nåtid i det døgnet vi følger dem, tidlig i september, 2006.
Per Petterson. Bildet lånt fra vg.no
7. desember - "Pust for meg" av Cecilie Enger.
Omtale Pust for mKan man tilgi seg selv smerten man påfører andre? 
Anestesilegen Carla Ruud kjører fra Oslo til hjembygda for å besøke moren sin på pleiehjem. Med seg i bilen har hun den unge kvinnen Synne, som skal samme vei. I en isete sving mister Carla kontroll over bilen og de havner utfor en skrent. Carla opplever det store marerittet: Til tross for all sin erfaring gjennom et liv som akuttmedisiner, makter hun ikke å redde Synne. 
Cecilie Enger skriver fram en kompleks kvinne, en anerkjent lege og mor til voksne barn, som stiller spørsmålet: Kan man tilgi seg selv for den smerten man påfører andre? Pust for meg er en roman om tre generasjoner kvinner, om sårbarheten ved å være avhengig av sine nærmeste og om å miste kontrollen over sitt eget liv. Man kan holde ut smerte så lenge den har et formål, men hva når den ikke har det? Og den dagen man ikke lenger føler seg behøvd, hvem er man da?
Cecilie Enger. Bildet lånt fra dagbladet.no

«Engers bok oppleves som frisk, nesten uventet original. Bortsett fra Ian McEwans nydelige Atonement (2001) kommer jeg ikke på så mange andre samtidsromaner som kretser så tett og konsekvent rundt den marerittaktige erfaringen av å ha påført andre ubotelig smerte.»Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar